Ljubavni postanak naselja: Ograđenica (Pljevlja)

Pljevaljski kraj; Prošlost i poreklo stanovništva, Mileta Vojinović

 

За Бобово је најкарактеристичније бр Старчевићи. Према предању, после косовског боја три брата Страхинића, потомци Страхинића бана од Мале Бањске са Косова, из села Старчевића, побегоше око 1400г и настанише се у Калушићима код Пљеваља. Ту су набавили велики посед земље а, потом стекли и катуне на Ограђеници.

Како се бр намножавало, поједини Старчевићи мењали су старо пр и узимали ново према својим очевима или дедовима. Тако се издвојише синови неког кнеза и назваше Кнежевићи. Неки су се иселили из нашег краја и отишли на запад.

Скоро 200г Старчевићи су на Ограђеници имали само чобанске колибе и штале. Стоку су у пролеће гонили планину, тамо косили и остајали до почетка зиме. Потом су сјављивали овце у Калушиће и ту су им се јагњиле. Почетком маја је стока поново гоњена на катун у Ограђеницу где је користила богате пашњаке Обзир и других пасишта.

Први Старчевић се стално настанио на Ограђеници на интересантан начин. Нешто око 1600г, оженише Старчевићи једног свог снажног младића, али кроз неколико дана послаше га код оваца у Ограђеницу. Млади момак, занесен снагом и љубављу према лепој младој невести, није могао мировати у чобанској колиби, већ је сваке друге ноћи, пошто би нахранио и затворио стоку, брзо кретао за Калушиће. Тамо је стизао испред пола ноћи, јер је то дуг пут који се може прећи за седам сати хода, а момак је ту раздаљину прелазио за доста краће време. По доласку кући, вешто се увлачио у невестину собу и постељу и пред зору је одлазио, тако да га нико није примећивао. Кад би у току ноћи, у позну јесен и почетком зиме, пао снег, младожења би се попео на ограду која је била близу кућног прага и одшетао оградом, да му не би приметили траг. Међутим, једне ноћи у јануару паде велики снег, скоро до паса, па и ограду прекри. Чим младожења пред зору изађе из невестине собе, не мога прикрити траг, већ загази у дубоки снег и снажним корацима се упути преко Какмужа и Бобова за Ограђеницу. Приметивши ујутру траг из куће, невестин свекар помисли да је снаха неверна, па јој поче претити, а она му исприча истину. Свекар нареди снахи да се одмах спреми и сели за Ограђеницу, јер се уплаши да ће му сина ноћу растргнути вуци или убити разбојници. На једног коња снаха натовари ствари, а другог свекар узјаха и доведе је у Ограђеницу. Тако се, негде око 1600г, први Старчевић настани са ф у Ограђеници (овај случај знају и препричавају сви Бобовци).

П.С. У 2013г у Ограђеници је живело 59с (Срби 44, Црногорци 15), просечне старости 51,3г.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *