NUTS2: Rang Vojvodine i Centralne Srbije kod svinja, krava, ovaca i koza

Kandidaturu za članstvo u EU najviše volim zato što će se srpski podaci postepeno ubacivati u baze Eurostat-a, što će olakšati analitički rad.

Kad sam već dao istorijsku perspektivu stočarstva u Srbiji, red je da uporedimo sadašnje stanje sa regionima u EU i zemljama kandidatima.

U bazi Eurostat-a podaci za stočarstvo nisu ažurni, ima ih u rasponu od 2003. do 2010. godine, a nema podataka za Veliku Britaniju, Hrvatsku i Makedoniju.

Ovde su rezvrstani podaci kakvih ima. Osnovni cilj razvrstavanja nije preciznost već sticanje uvida u relacije, redove veličina.

Prva tabela prikazuje prikupljene podatke, a naredne četiri rang Centralne Srbije i Vojvodine među evropskim regionima na nivou NUTS2 za koje postoje podaci.

Među 263 regiona kod svinja stoji vanredno dobro: Vojvodina je rangirana kao 28. sa 725 svinja na 1.000 stanovnika, a Centralna Srbija je na 56. mestu sa 379 svinja. Kada bi se razdvojili regioni Centrane Srbije Beograd bi bio pri dnu, a dva regiona rangom bliži Vojvodini.

Kod krava je situacija bitno gora: Centralna Srbija sa 129 krava je na 128. mestu, a Vojvodina sa 117 na 135. mestu.

Kod ovaca Centralna Srbija je na 67. mestu sa 220 ovaca, a Vojvodina 84. sa 133 ovce.

Kod koza je Vojvodina na 91. mestu sa 20, a Centralna Srbija na 92. sa 19 koza na 1.000 stanovnika. Kod koza prvih 11 mesta zauzima Grčka, a ispod nje su Kipar i regioni Turske.

Vrh liste zauzimaju regioni Grčke i kod ovaca, zajedno sa Turskom i Španijom. Kod svinja i krava su u vrhu regioni malih severnih država poput Danske, Beneluksa…

Kvalitet stoke nismo uzeli u obzir, već samo intenzitet stočarstva u odnosu na broj stanovnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *