Površine pod crnim lukom

Србија је у 2019 остварила рекордну вредност извоза лука у износу од  5,9 милиона евра. Извоз је повећан 10,2 пута од 2008. Ово би била одлична вест да није остварена и рекордна вредност увоза од 7,7 милиона евра те је остварен дефицит у износу од 1,8 милиона евра.

Лука се извозио највише у суседне земље: Албанију, С.Македонију, Црну Гору, Румунију, БиХ, Бугарску пре Словеније и Хрватске. Увозни лук је највише долазио из Холандије, Русије, С.Македоније и Египта.

Извор података: СТО

Највећи део површина под црним луком у време пољопривредног пописа налазио се у Војводини – 55,3%. Посматрано по областима највећу површину имала је Јужнобачка област испред Јабланичке и још четири области у Војводини.

Половину свих површина објашњава 13 општина а највећу површину имао је Жабаљ, па Бачка Паланка и Лесковац. Мање од 10 хектара имало је 100 општина.

Посматрано по насељима само је Пољна (Трстеник) међу 22 насеља са највећом површином под црним луком која се налазе у Војводини. Највећу површину имало је насеље Госпођинци (Жабаљ), Деспотово (Бачка Паланка) и Зрењанин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *