Udeli Kine, Nemačke i SAD u svetskom izvozu u 2010.

Zbirni udeo Kine, Nemačke i SAD u svetskom izvozu u 2010. godini izneo je 28,5%. U 2009. godini Kina je postala vodeći svetski izvoznik dok je u 2010. godini SAD potisnula Nemačku na treće mesto. U ovoj godini je neizvesno hoće li na kraju godine Namačka povratiti drugu poziciju, ili će je zadržati SAD.

 

U tabeli su žutom bojom obeležene zemlje sa najvećim udelom u svetskoj trgovini, jedne od ove tri zemalja. Verovatno kod desetak dvocifrenih HS neka četvrta zemlja ima veći izvoz od ove tri.

 

Iz tabele se može videti da Kina ima dominantnu poziciju u svetskoj trgovini u većini HS sektora, posebno između HS 50 i 70, dok Nemačka i SAD čuvaju vodeće pozicije u njima važnim sektorima. Nemačka je vodeći svetski izvoznik automobila, a SAD vazduhoplova, žitarica i mnoštva drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Kod SAD tu su još i zvaničan izvoz oružja i visoko-tehnološki proizvodi u oblasti optike, medicinskih instrumenata (HS 90).

 

Dinamička analiza promene udela od, recimo, 2000. godine pokazala bi sektore gde ove zemlje povećavaju udele ili ih gube.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *