Home » 2 Slovenija » Slovenija u recesiji: BDP, prerađivačka industrija i građevinarstvo

Slovenija u recesiji: BDP, prerađivačka industrija i građevinarstvo

U poslednjem tromesečju 2011. godine BDP Slovenije je opao za 0,7% u odnosu na treći kvartal, i ovo je bilo četvrto uzastopno tromesečje sa smanjivanjem BDP-a.

Nivo BDP-a u poslednjem tromesečju prošle godine bio je za 1,1% iznad nivoa iz Q2 2009. godine, i bio je uporediv sa poslednjim tromesečjem 2006. godine.

Pad BDP-a u Q4, u odnosu na Q3 2011, može se gotovo u potpunosti objasniti smanjivanjem vrednosti trgovine, saobraćaja i usluga smeštaja i ishrane.

Ipak, skrećemo pažnju na prerađivačku industriju i građevinarstvo.

Prerađivačka industrija je imala desezonirano snižavanje aktivnosti za 0,1%, nakon smanjivanja po 1,6% u drugom i trećem tromesečju. Nivo prerađivačke industrije bio je za 13,8% niži u odnosu na rekordni iz Q1 2008. godine, i uporediv sa nivoom iz Q1 2006. godine.

Građevinarstvo je u poslednjem tromesečju prošle godine imalo pad od 3,6%, i ovo je bilo 13. uzastopno tromesečje sa negativnim stopama koje su uvek bile veće od ove stope. U odnosu na Q3 2008. godine, građevinska dodata vrednost je gotovo prepolovljena (-48%), a u odnosu na kraj 1999. godine smanjena je za 16,4%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>