Dodelјena priznanja zeemljoradnicima i najava savetovanja: “Dobar dan, domaćine”

Privredna komora Srema iz Sremske Mitrovice, odnosno organizacioni odbor takmičenja zemlјoradnika Srema, Opština Srbobran za takmičenje orača „Srbobranska brazda” i Agrarna unija opštine Kanjiža za Međunarodni festival kukuruza dobitnici su priznanja Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu .

Predsednik organizacionog odbora „Srbobranske brazde” Vladimir Rankov, predsednik Agrarne unije opštine Kanjiža Aleksandar Stojanović i Branislav Živanović iz Privredne komore Srema primili su  nagrade na Polјoprivrednom fakultetu. Plakete su im uručili dekan fakulteta Nedelјko Tica i direktorka Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković, ističući da je nagrađena tradicija i manifestacije od velikog značaja za promovisanje polјoprivrede.

Takmičenje zemlјoradnika u Sremu ima 42 godine tradicije, a ratari odmeravaju snage u bilјnoj proizvodnji: ječam, ovas, kukuruz, šećerna repa, suncokret, soja i druge kulture i stočarskoj: svinja, prasadi, junadi, ovaca, mleka, živine, meda. Stotine diploma, zlatnika i raznih drugih priznanja dodelјene su na 42 do sada uspešno održana sabora, a biti rekorder Srema je izuzetna čast. Zemlјoradnici i stočari cele godine rade na pobolјšanju i unapređenju polјoprivredne proizvodnje, a finalni skup održava se u februaru.

„Srbobranska brazda”, odnosno takmičenje u oranju, održava se već 17 godina,  kaže Rankov. Osim samog takmičenja orača, organizovana su i takmičenja za posetioce, a priznanje nam je od izuzetnog značaja. Tokom održavanja manifestacije prikazuje se i rad mehanizacije, ali i izložba repromaterijala, kao i smotra tehnike. Poseban diprinos takmičenju dao je prof. dr Janoš Berenji, koji je četrnaest godina bio član ocenjivačke komisije. „Srbobranska brazda” održava se prvog vikenda u avgustu.

Festival kukuruza u Kanjiži prerastao je u međunarodni, a organizuje se u znak negovanja tradicije i narodnih običaja koji se odnose na najzastuplјeniju ratarsku kulturu u opštini Kanjiža. Manifestacija se organizuje druge subote oktobra, a uklјučuje i folklorno-umetnički program, defile fijakera i zaprega, ručne radove, rukotvorine, ali i niz stručnih predavanja o kukuruzu.

Naučno-stručno savetovanje polјoprivrednika, agronoma i savetodavaca “Dobar dan, domaćine”, koje se održava po peti put, pod parolom “Zemlјa je sve” održaće se 9. i 10. februara 2017. godine. Ovaj naučni skup, pod pokrovitelјstvom Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Pokrajinskog sekreterijata za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo okupiće ove godine više od 40 učesnika, koji će na 15 tema tokom dva dana učestvovati u panel-diskusijama. Ovogodišnje teme jesu pšenica, kao udarna tema, zaoravanje žetvenih ostataka, gajenje alternativnih njivskih bilјaka, ulјane kulture, biodizl-kako ga proizvoditi u vlastitom gazdinstvu i mnoge druge.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *