Crkolez (Metohija)

Село се налази „око два и по до три сата ода“ си од Истока, под самом планином. Терен је јако валовит, а куће су разбацане по странама и долинама.

У селу се налaзи позната црква, око које је старо гробље  са мноштвом плоча и крстова…

У селу има 67 српских кућа: 41 порекло везује за ЦГ (26 верује да су им преци у ово село дошли некада давно, 9 – крајем 18в, док су се преци 6 некада давно доселили из Црне Горе у оближње село Мојстир, а у Црколез прешли око 1820г), преци 8 дошли су „из Србије“ у „Лукавац код Ђураковца“, а у Црколез прешли око 1820г, домаћин једне дошао је у новије време из суседног села Жакова „на мираз“, док 17 не чува предање о пореклу. Ваља напоменути да у овом селу живе и „Шиптари“, који чине нешто више од једне трећине с.

Белошевић 11к, дошли некада давно из Стропца (заселак суседног села Жакова), а о даљем пореклу не знају. Рађаци су са Белошевићима из Шакова. Св. Петка; мс Петковица.

Васиљевић, сек.през. 6к б. Тијанић.

Вучић 9к. Дошли крајем 18в из Црне Горе. Св. Петка, мс Петковица.

Гајић 6к, нису сачували предање о пореклу, али знају да им је у овом селу живео „шукундеда“. Св. Јован јесењи, мс св. Јован Лети.

Кнежевић, раније презиме братства Савић, које су променили по доласку у ово село.

Лукавчанин, породични надимак б. Савић, који је добијен по имену села (Суви или Бегов Лукавац код Ђураковца, Метохија) из којег су се доселили у Црколез.

Марковић, сек.през. 15к братства Тијанић.

Мирковић 1к. Домаћин дошао из Стропца „на мираз“. Рођак је са братством Миркоивћ у Жакову…

Перић, сек. През. 2к б. Шљанић.

Петковић, сек. през. 3к б. Шљанић.

Радуновић 5к. Дошли некада давно из ЦГ. Св. Јован, мс Св. Јован летњи.

Савић 8к, допли некада давно „из Србије у Лукавац код Ђураковца“ (крај Ђураковца у Метохији постоје села Суви Лукавац и Бегов Лукавац), а у Црколез прешли око 1820г. Раније су се презивали Кнежевић, док су ново презиме добили касније, по претку Сави, који је прешао у Црколез. Ф. носи надимак Лукавчанин према имену села из којег се доселила у Црколез.

Спасић, сек.през. 1к братства Шљанић.

Тијанић, 21к. Дошли некада давно из Црне Горе. Верују да су једна од најстаријих ф у овом селу. Св. Петка, мс Петковица.

Шљанић 6к. Дошли некада давно из Црне Горе у оближње село Мојстир, а у Црколез прешли око 1820г. Св. Ђорђе јесењи, мс Ђурђевдан.

П.С. Црколез је 1961г имао 583с (Срби 430, Албанци 152), а у 1981г имао је 632с (Срби 326, Албанци 303). Данас има?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *