Rast BDP-a u trećem tromesečju 2016

Према подацима РЗС-а, у трећем тромесечју 2016 године дошло је до раста БДП-а од 2,6%, према истом периоду 2015 године. У првом тромесечју раст је био 3,8%, а у другом 1,9%.

У трећем тромесечју пољопривреда и прехрамбена индустрија, захваљујући рекордној биљној производњи ове године, почињу да значајно утичу на укупну стопу раста БДП-а. Међугодишњи раст пољопривреде, шумарства и рибарства у трећем тромесечју (тт) износио је 10,9%, а збирни рударства, прерађивачке индустрије, електро и водопривреде био је само 1,2%. Грађевинарство је имало високу стопу раста од 8,5%. Под претпоставком да је пољопривредна производња била иста као и у трећем тр. 2015 године укупна стопа раста БДП-а била би знатно нижа и износила би 1,75%.

У тт пољопривреда је имала највећи релативан значај укупној стопи раста (31%), али је у збиру, за сва три тромесечја (18,4%) мањи у односу на трговину, саобраћај и услуге смештаја и исхране (23,5%).

Посматрано према употреби БДП-а охрабрује чињеница да су водећи покретачи његовог раста нето извоз и бруто инвестиције у основне фондове, што указује на штедњу и инвестиције, а не на потрошњу и задуживање, што је до 2008 године био случај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *